Pere es el president de l’Embarcada, Agrupació de Cultura Popular del Vendrell: Hem de plantejar si partir la cercavila en un futur proper...

Quin paper ha jugat l’Embarcada en la dignificació de seguici festamajorenc del Vendrell?
El 2006, quan es va crear l’Embarcada, hi havia molt pocs balls. Els Bastons, els Gegants i Nans, els Diables, els castellers, les Gralles del Baix Penedès i poc mes. 

Aquell any es van recuperar les Gitanes, els Pastorets, després van venir els Panderos, els Cercolets, de mica en mica s’han anat creant balls. A mes, altres entitats han fet mes grups, i ara tenim un seguici de cultura popular molt ampli i vistos.

que el seguici festamajorenc ja esta complet?
De fet, amb el Drac que s’ha recuperat aquest any som 24 balls, i segons el Protocol de la Festa Major ja no n’hi pot haver cap mes, a no ser que de la cercavila del 26 en surtin els infantils.

Hi ha sobre la taula la possibilitat que això passi a partir de l’any que ve. Com ho veus?
Com a Embarcada es complicat perquè no tenim cap ball infantil repetit: no tenim Bastonets, no tenim Gitanetes. Però entenc que la cercavila de Santa Anna es molt complicada, hi ha el temps que hi ha, sempre anem tard, son molts balls, i entenc que hem de començar a plantejar-ho de cara a un futur pròxim.

Aquest any ja hi haurà per primer cop una cercavila exclusivament infantil.
A la cercavila de Santa Anna sortiran tots; per Santa Anneta al mati es farà una replica infantil del 26, amb el mateix recorregut i amb balls parlats; i a la tarda sortiran els adults.

En cas que s’acabi separant la cercavila d’adults de la infantil, l’Embarcada te prevista la creació de algun altre ball?
Com a Embarcada, de cara al futur voldríem reduir el Ball de Faixes, i que hi estiguin dos anys en comptes de tres, perquè amb 13 i 14 anys si, però als de 15 ja els costa. I crear algun ball per als de 15 i 16 anys, que fos atractiu per al jovent. Però s’ha de veure abans si es parteix la cercavila o no.

Per que es va perdre el Ball del 4 de Marc?
Es va crear el 2008 i el 2011 es va dissoldre perquè portar el cavallet a sobre, a la canalla no li agradava, pesava massa. Es va dissoldre coordinadament amb la creació del Ball de Faixes, que va sortir el 2011 amb la canalla de l’edat dels que portaven els cavallets. Els cavalls van estar cinc anys al local, tapats, i el 2016 un grup de l’Embarcada va decidir recuperar-lo com a ball d’adults.

La Fura 2019